Unger skal ikke bo på sykehjem

KrFs Olaug Bollestad og SVs Nicholas Wilkinson ber Stortinget om å ta grep for at barn ikke skal måtte bo på sykehjem. Handikapforbundet har fulgt opp med et eget brev til Stortinget.
15. januar 2018
0 0
Bildetekst: (Olaug Bollestad og Nicholas Wilkinson. Foto: Stortinget)

"Unger skal ikke bo på sykehjem. Det er ikke en boform som er egnet for barn."

Slik innleder Olaug Bollestad og Nicholas Wilkinson et representantforslag som de har sendt til Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, som de begge sitter i. De vil ha slutt på at barn skal måtte bo på sykehjem og at foreldre skal måtte kjempe for å få et verdig omsorgstilbud til barna sine.

De to stortingsrepresentantene beskriver problemet videre:

"Dette har det vært bred politisk enighet om i mange år. Likevel er det slik at enkelte kommuner plasserer barn i sykehjem i strid med barnets rettigheter og barnets beste og i strid med foreldrenes ønske. Barn har rett til familieliv og trygghet. De har rett til å få leve sammen med foreldrene sine. Ved å plassere barn i institusjoner som sykehjem, i strid med foreldrenes ønske, tar man fra unger med alvorlig sykdom eller funksjonsnedsettelser retten til å bli behandlet med den verdighet og selvstendighet de har krav på."

Selve forslaget, som kommer etter begrunnelsen over, går ut på at Stortinget skal be regjeringen om tre ting: 1. fremme lovforslag mot å plassere barn på sykehjem i strid med familienes vilje, 2. komme tilbake til Stortinget med en orientering om bruken av institusjonsplasser for barn, og 3. gjøre det tydelig for kommunene at denne praksisen må opphøre.

Klikk her for å lese representantforslaget.

Fireåring måtte sove på sykehjem

I representantforslaget viser de to stortingsrepresentantene også til navngitte kommuner, blant annet Hattfjelldal som fikk massiv medieoppmerksomhet i november. Da ble det kjent at fire år gamle Olvard, som trenger tilsyn døgnet rundt, ble tvunget til å bo på sykehjem om natten selv om foreldrene ville ha ham hjemme. Etter massivt press snudde kommunen og aksepterte nattevakter hjemme hos familien. 

Klikk her for å lese mer om saken.

Faksimile fra NRKs nettsider

Faksimile fra NRK Nordland.

Får støtte fra Handikapforbundet

Norges Handikapforbund er helt enige i forslagene fra Bollestad og Wilkinson. Ledelsen i Handikapforbundet har skrevet et eget brev til Stortinget der de gjør det klart at de støtter forslagene og ber om at Stortinget følger dem opp.

I brevet påpeker Handikapforbundet også at til tross for menneskerettighetene og bred politisk enighet, så er det vår erfaring at stadig flere kommuner forsøker å presse barn og ungdom til å bo på sykehjem.

Klikk her for å laste ned brevet.

Flere nyheter
 • Ørsta IL starter opp med el-innebandy
  05. februar 2019
  Har du lyst til å prøve el-innebandy? Da er det nye tilbudet i Ørsta noe for deg!
 • Har du et funksjonshemmet barnebarn? Bli med på besteforeldresamling!
  29. januar 2019

  Habilitering for barn og unge inviterer til besteforeldre-samling. Invitasjonen går til dei som har barnebarn med nedsett funksjonsevne og som har tilbod frå habiliteringstenesta.

  Vi ønskjer at besteforeldre får ein arena der dei kan treffe andre besteforeldre som er i ein liknande situasjon.

 • LARS Aktiv Vinter
  21. januar 2019
  LARS Aktiv Vinter i Ålesund har hovedfokus på aktivitet, men også på litt faglig påfyll.
 • Vinterleikane
  08. januar 2019
  Velkomen til ulike aktivitetar(snøskuter med kjelke, leik og dans, ulike postar) og utprøving av utstyr for vinteraktivitetar (sjå eigen invitasjon frå NAV og Norges Skiforbund). Ta med langrennski og/eller slalomski, om du vil. Vi disponerer løype og trekk heile dagen.
 • Velmenende, men svak likestillingsstrategi
  02. januar 2019
  19. desember 2018 presenterte likestillingsminister Linda Hofstad Helleland regjeringens strategi for likestilling av funksjonshemmede. - En slik strategi trengs, men denne er altfor lite offensiv, mener NHF-leder Arne Lein.
 • Kurs for par som har barn med nedsatt funksjonsevne
  20. november 2018
  Familievernkontoret i Trondheim - Region Midt, inviterer til helgesamling for par med barn som har nedsatt funksonsevne.

  Kursene er åpne forf foreldre til barn med ulike diagnoser og former for nedsatt funksjonsevne, kronisk og/eller alvorlig sykdom.

  Det er plass til 10 par på hvert kurs.
Flere artikler